TYGGE- OG SYNKEVENLIG MAD
Tygge- og synkevenlig mad, også kaldet dysfagikost, er mad, som er blevet tilpasset i konsistensen, så det kan spises af mennesker, der har nedsat tygge- og/eller synkeevne, uden risiko for fejlsynkning.
Årsager til nedsat tygge- og/eller synkeevne kan blandt andet være:
- Hjerneskade, demend ALS, Parkinsons sygdom
- Lammelser efter hjerneblødning
- Forsnævring af spiserøret
- Smerter/infektioner i mund og hals eller dårlig tandstatus
Når man har problemer med at tygge- og/eller synke, vil der også være en øget risiko for, at man ikke får dækket sit daglige energibehov. Derfor er mad til denne målgruppe sammensat af mere energitætte måltider, som bliver serveret i mindre portioner.
Vores tygge- og synkevenlige mad lever op til de nyeste anbefalinger på området både hvad angår sammensætning, energifordeling og konsistens.
MAD I FORSKELLIGE KONSISTENSER
Det er vigtigt for den enkelte at bibeholde den naturlige måltidsoplevelse. Derfor smager maden helt som den almindelige mad, vi laver, den er blot tilpasset i konsistens.
Det betyder, at du faktisk får et måltid, som ligner et almindeligt måltid så meget som muligt. Dette har stor betydning for spiselysten og appetitten.
VI TILBYDER 3 VARIANTER
Der kan være stor forskel på, hvor svært man har ved at tygge og/eller synke alt afhængig af ens tilstand. Derfor tilbyder vi 3 forskellige former for modificeret konsistens.
BLØD KOST
Tygge- /synkefunktion er næsten normal. Konsistensen er blød, men der skal fortsat være behov for at tygge maden. Den skal være muligt at dele/mose med en gaffel.
Frikadelle med kogte kartofler, skysovs og rødkål
1 hovedret og 1 forret/dessert: 1800 kJ
Protein: 18%, Fedt: 50%, Kulhydrat: 32%
GRATIN KOST
Tygge- og synkefunktionen er nedsat, men tungefunktionen benyttes til at bearbejde maden. Konsistensen er blød, ensartet og sammenhængende. Må hverken være for fast eller flydende, men skal kunne holde formen på tallerkenen.
Frikadelle med kartoffelmos, tomatsovs samt blomkål
1 hovedret og 1 forret/dessert: 1800 kJ
Protein: 18%, Fedt: 50%, Kulhydrat: 32%
CREMET KOST
Tygge- og synkefunktionen er væsentligt nedsat eller ikke eksisterende. Konsistensen er fugtig og sammenhængende. Maden skal være mulig at transportere med mindre tungetransport og spontan eller faciliteret synkning.
Frikadelle med kartoffelmos, tomatsovs samt blomkål
1 hovedret og 1 forret/dessert: 1800 kJ
Protein: 18%, Fedt: 50%, Kulhydrat: 32%
ANRETNING OG SERVERING ØGER APPETITTEN
Maden kommer i portionsanrettede bakker, der er beregnet til opvarmning. Gør derfor gerne lidt ekstra ud af at anrette og servere maden.
SPOT DYSFAGI
Det er ikke altid lige nemt at spotte dysfagi, men i dagligdagen kan borgeren vise forskellige tegn på herpå:
- Hvis mad, væske eller medicin spyttes ud.
- Hvis borgeren hoster under og efter måltider
- Hvis borgeren har brug for hjælp til at spise og drikke
- Hvis der opstår problemer med at få vejret i forbindelse med at spise og drikke
- Ændret ”våd” stemme under og efter måltidet.
- Bruger meget lang tid på at tygge maden.
- Lang tid om at synke en mundfuld, og det kan gøre ondt at synke
- Hyppige feberepisoder
- Hyppige lungebetændelser
Relevante artikler
Ledige stillinger
Hos Det Danske Madhus gør vi alle sammen hver dag en forskel, når vi er med til at sætte mad på b...
Uopfordret ansøgning
Kunne du tænke dig at blive en del af vores hold? Du kan søge en af vores opslåede stillinger, me...
Kost til ældre
Menuen der sørger for, at du får alt det, du har brug for, når du spiser lidt mindre, end du plej...
Normalkost
Til dig, der kan lide klassisk, velsmagende mad lavet med omhu. Mad giver glæde, både at lave og ...
Kost til småtspisende
Kan du kun spise små portioner? Så er vores menu til småtspisende rigtig for dig. Vi sørger for, ...
Vegetar
Vores vegetariske menu er til dig, der ikke spiser kød eller blot foretrækker at få endnu flere g...
Ordinerede diæter
Der kan være mange årsager til, at din kost skal sammensættes på en særlig måde. Her er vi der og...
Blød, gratin og cremet kost
Tygge- og synkevenlig kost til dig, der på grund af sygdom eller andre udfordringer har besvær me...
Eldorado
ELDORADO projektet Forebyggelse af underernæring og fremme af trivsel hos ældre i eget hjem ved o...
Grønnere hverdagsmad med Naturli’
Hvordan får vi flere grønne proteiner på middagsbordet hos danskerne? Det benspænd satte vi, Det ...
Appetitvækker
APPETITVÆKKENDE MÅLTIDER Vi kan som kostfaglige eksperter, hjælpere og visitatorer have nok så ...
Mad der gør dig glad
Vores måltider skal være noget, du glæder dig til.
God mad, hver dag
Alle måltider tæller. Derfor gør vi os umage ned til mindste detalje, når vi går i køkkenet for dig.
Smag, konsistens og duft
Det skal smage, det skal dufte og det skal knase. Vi ved, at du spiser med alle sanserne og serve...
Vi laver rigtig mad i rigtige køkkener
Gryderne er større end dem, du laver mad i derhjemme, men præmissen er den samme, når vi hakker, ...
Ernæringsrigtig mad
Vi laver den mad, du har brug for lige præcis på din tallerken. Mad der er tilpasset dine behov o...
Råvarerne i orden
God mad kræver gode råvarer, det er faktisk ret simpelt. Derfor gør vi os umage for at udvælge de...
Danske råvarer
Kan vi vælge dansk, gør vi det naturligvis. Og vi arbejder løbende på at sikre endnu flere danske...
Økologi – naturligvis
For os er økologi et naturligt valg. Vi arbejder hårdt imod vores mål om at få Sølv- og Bronzemær...
VI TILBYDER 3 VARIANTER
Der kan være stor forskel på, hvor svært man har ved at tygge og/eller synke alt afhængig af ens ...
ANRETNING OG SERVERING ØGER APPETITTEN
Maden kommer i portionsanrettede bakker, der er beregnet til opvarmning. Gør derfor gerne lidt ek...
SPOT DYSFAGI
Det er ikke altid lige nemt at spotte dysfagi, men i dagligdagen kan borgeren vise forskellige te...
Opbevaring
Den mad du får leveret af Det Danske Madhus skal opbevares i dit køleskab. Temperaturen i dit køl...
Anretning
De kølede retter opvarmes i almindelig ovn eller mikrobølgeovn. Af hensyn til fødevaresikkerheden...
Bolognese
4 portioner2 spsk. olivenolie400 g hakket oksekød100 g løg i tern200 g champignon i skiver1 fed h...
Citronfromage
4 personer3 blade husblas2 æggeblommer2 æggehvider70 g sukker½ tsk. vaniljesukkerSkal og saft fra...
Frikadeller
4 personer900 g hakket svinekød1 dl vand1 løg i små tern2 æg12 g salt2 dl sødmælk90 g hvedemel3 g...
Gullasch
4 personer700 g oksetykkam i 2x2 cm tern½ dl rapsolie10 g hvidløg100 g bladselleri i tern10 g sal...
Svensk pølseret
4 personer100 g smør2 spsk. olie500 g pølser i skiver2 løg i tern1½ tsk. paprika2 spsk. tomatpuré...
Kontrolrapporter
Her på siden kan du finde links til Fødevarestyrelsens kontrolrapporter fra vores madhuse samt de...
Deklareringer
Du kan finde oplysninger om ingredienser og næringsindhold i alle vores retter via nedenstående l...
Kosthåndbog
Du kan læse vores kosthåndbog via nedenstående link Vores kosthåndbog